Haber

Cevdet Yılmaz: OVP ile hedef tek haneli enflasyona ulaşmak

Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Orta Vadeli Program (OVP) hazırlıkları kapsamında İstanbul Finans Merkezi’nde (IFC) finans dünyasının temsilcileriyle bir araya geldi.

Türkiye Bankalar Birliği ve Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası, Türkiye İş Bankası, Halk Bankası, Türkiye Garanti BBVA, Yapı ve Kredi Bankası, Akbank, QNB Finansbank, Denizbank, Türk Eximbank, Türk İktisat Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar Bankası ve Sınai Kalkınma Bankası Türkiye Temsilcileri katıldı.

Finans sektörünün birçok alanda önemli potansiyele sahip olduğunu belirten Yılmaz, “OVP çerçevesinde en değerli beklentilerimizden biri tasarruf oranlarımızın artması ve cari açık dediğimiz sorun büyük ölçüde bununla ilgili. Bir ülkedeki toplam yatırımları toplam birikimlerinizle finanse edemiyorsanız dış finansmana ihtiyacınız var.Dış finansman gerekiyor.Bizim söylediğimiz bir anlamda cari açığa denk geliyor. yatırımları azaltmayı değil, birikimi artırmayı hedefliyoruz.Dengeyi korurken yapmamız gereken gelişmek ve toplumsal refahı artırmak zorunda olan bir ülke olarak yatırımları azaltmak değil, tasarrufu artırmak ve sağlıklı birikimle yatırım yapmaktır. OVP çerçevesinde cari açığın düşürülerek sürdürülebilir büyüme perspektifinin güçlendirilmesi açısından finans departmanındaki tasarruf oranlarını artırmak bizim için çok değerli.

‘YAPI REFORMLARI DE DEĞERLİ’

OVP’yi üç ayak üzerine kurduklarına dikkat çeken Yılmaz, şöyle devam etti:

“Birincisi mali disiplin. Son dönemlerde yaşadığımız büyük bir felaket var, beyin sarsıntısı sorunu var. Depremin bir kerelik etkilerinin dışında bütçe açığının milli gelire oranını koruyacak bir bakış açımız var. Öte yandan nakit politikaları ve para politikamızın parasal çerçevesi yeniden OVP’ye dahil edilecektir.2026 perspektifinde hazırlayacağımız OVP’nin amacı ülkemizi tek haneli enflasyon Hükümetimiz Merkez Bankası ile birlikte hedefle birlikte bu çerçeveyi belirleyecektir.Yapısal reformların ayakları vardır.Yapısal reformlar da çok değerlidir.Yapısal reformlarda iki etki vardır.Biri orta vadeli somut etkilerdir. İkincisi, beklenti yoluyla kısa vadeli etkiler, ikisini de önemsiyoruz.Yapısal reform yapabilen ülkeler orta vadede somut değişiklikler yapabildikleri gibi, kısa vadeli etkiler de beklentileri güçlendiren ülkelerdir.”

Bu üç bahiste de finans bölümünün değerli teklif ve önerileri olacağına inandığını belirten Yılmaz, geçiş sürecinde olduklarını, belirli politikalarda güncellemeler yaptıklarını ve sistemin iyi işlemesini beklediklerini belirtti. sistem bu geçiş döneminde bireysel aktörlerin pozisyonlarının önünde olmalıdır. (HABER MERKEZİ)

kirkagachaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu